Istanbul

Miklagard, Bysants, Konstantinopel, Dersaadet, Nova Roma og Istanbul. Kjært barn har mange navn. Denne dronningen av alle byer ligger ved Bosporusstredet og er Europas største by med over 11 millioner innbyggere. Den ene halvparten av byen ligger i Trakia i Europa, mens den andre havparten ligger i Anatolia i Asia, og Istanbul er dermed den eneste byen i verden som ligger på to kontinenter.

Solnedgangen over Bosporosstredet i Istanbul, Tyrkia
Istanbul - Foto: stocker @ sxc.hu

Istanbul har en lang og spennede historie og den gamle delen av Istanbul står på UNESCOs Verdensarvliste. Det er gjort funn i Istanbul som er datert så lang tilbake som til 5000 år f.Kr. Fønikerne anla en havn her, og i år 685 f.Kr ble den første greske kolonien opprettet her. Videre opp gjennom historien har flere store riker og sivilisasjoner hatt sin hovedstad her. Keisere i Romerriket, Bysants og det Ottomanske imperiet har alle hatt sitt sete her, og i takt med fremvoskten og undergangen til de forskjellige rikene har Istanbul hatt både fremgang og tilbakegang.

Uansett hva du søker så kan du finne det i Istanbul. Pulserende natteliv, spennende og eksotisk tyrkisk matkultur, feiende flott musikk, teater, festivaler og andre kulturarrangementer for enhver smak, historiske minnesmerker, sol, varme og hyggelige mennesker.

Sightseeing i Istanbul

Istanbul har (og er fortsatt) opp gjennom hele historien vært en kulturell og etnisk smeltedigel, noe som har resultert i en spennende og variet arkitektur. Det finnes et utall historiske moskeer, kirker, synagoger, palasser, borger og tårn som tilsammen tiltrekker seg millioner av turister hvert år. Noen av attraksjonene som trekke flest besøkende er:

 • Leanders Tårn.
  Leanders Tårn - Istanbul, Tyrkia - Foto: selimguler
  Leanders Tårn - Foto: selimguler

  Dette tårnet som nå kanskje er mest kjent som Jomfrutårnet ble bygget for mer en 2400 år siden. Det knytter seg flere legender til dette tårnet som står på en liten øy midt i Bosporusstredet. Den greske myten om Hero og Leander forteller om Leander som hver kveld svømte over stredet for å være hos prestinnen Hero. Hero tente lys i tårnet for å vise Leander vegen og hjelpe han med å finne veien til sine armer. Slik tilbragte de sommeren i hverandres armer, helt til en vinterstorm blåste ut lyset i tårnet slik at Leander druknet i havet. Gal av sorg kastet Hero seg i havet og druknet hun med.
  I dag er tårnet en svært populær turistattraksjon i Istanbul med restaurant i første etasje og en kafè i tårnet.

 • Konstantinsøylen.
  Dette imponerende monumentet ble avduket 11. mai 330 av Konstantin den store som en del av feiringen av at byen ble den nye hovedstaden i det romerske imperiet. Søylen skal inneholde deler av korset fra korsfestelsen av Jesus og de to tyvene, kurvene fra mirakelet med brødet og fisken og en krukke med salve som tilhørte Maria Magdalena. Deler av andre berømte byggverk ble også bygget inn i dette 35 meter høye monumentet som i dag er en del av bybildet i Istanbul og kan sees fra både Marmarahavet og Bosporusstredet. I 1779 ble bygningene rundt monumentet ødelagt av jordskjelv og brann, og monumentet selv ble også skadet i brannen. Disse svimerkene har gitt monumentet kallenavnet “Den brente søylen”.
 • Hagia Sophia.
  Den berømte basilikaen Hagia Sophia i Istanbul.
  Foto: cselcuk @ sxc.hu

  Denne bysantiske basilikaen, bygget på ruinene av to andre kirker, ble fullført i 537. Dette imponerende byggverket ble bygget på ordre fra Keiser Justinian, og etter at Konstantinopel ble tatt av ottomanene i 1453 ble kirken gjort om til en moske. I 1935, etter at republikken Tyrkia ble dannet, ble bygningen gjort om til museum. Et besøk i Hagia Sophia er et must for alle besøkende i Istanbul og er synet av domen som tilsynelatende svever i luften over vinduene som gir det spesielle lyset er rett og slett imponerende.

 • Den store basaren.
  Basaren i Istanbul er en av de største i verden med 64 gater og over 4400 forskjellige butikker og forretninger. Basaren ble bygget i det 14. århundre og er i dag kjent for sine smykker, keramikkarbeider, krydder og tepper. Basaren i Istanbul er et paradis for shoppinglystne. Når du besøker basaren for første gang kan det virke som om du er kommet inn i en labyrint, men det er egentlig ikke så vanskelig å orientere seg. Alt du trenger gjøre er å holde et øye med hovedgaten der gullsmedene holder til.

Kultur i Istanbul

På basar i Istanbul.
Foto: quidnunc @ sxc.hu

Istanbul er en fargerik kulturby og er valgt til Europeisk Kulturhovedstad i 2010. Verdenskjente artister fyller stadioner og gjennom hele året er der forestillinger med opera, ballett og teater. Den varmeste tiden på dagen kan du trygt søke tilflukt i et av de mange museene i byen. Her kan vi spesielt anbefale det private kunstmuseet Pera Museum og Istanbul Arkeologiske Museum med sine over en million gjenstander fra Middelhavet, Balkan, Midt-Østen, Nord-Afrika og Sentral-Asia.

Gjennom hele året blir det arranger festivaler av alle slag i Istanbul. Store festivaler i Istanbul:

 • Istanbul Internasjonale Filmfestival - Hvert år i april.
 • Istanbul Biennial - utstilling av samtidskunst, arrangeres annethvert år i september/oktober (arrangeres neste gang i 2009)
 • Istanbul International Theatre Festival - Arrangeres i mai/juni hvert år. Åpningsseremonien 2008 er i Aya İrini Museet 15. mai.
 • Den internasjonale musikkfestivalen i Istanbul arrangeres i juni hvert år. I 2008 er bl.a Zürich Kammerorkester gjester.
 • Hvert år i juli går Istanbul Internasjonale Jazzfestival av stabelen. I 2008 arrangeres nesten 40 konserter i Istanbul mellom 2. og 16. juli.
 • Filmekimi filmfestival arrangeres i oktober.
Rumeli Hisarı
Foto: sgursozlu @ sxc.hu

Istanbul er også vertsby for mange store sportsarrangementer og reiser du til byen har du sjansen til å få med deg noen av disse. I romersk og bysantinsk tid var det stridsvognløpene på Hippodromen som trakk store tilskuermengder. I dag er det Formel 1 Tyrkia Grand Prix som er trekkplasteret. I tillegg er fotball en like stor og kanskje større sport i Tyrkia som i mange andre land, og et besøk i Istanbul vil gi deg sjansen til å se klubber som Galatasaray, Fenerbahçe og Beşiktaş i aksjon. Internasjonale mesterskap blir arrangert i golf, riding, tennis og seiling hvert år, og i tillegg til Formel 1 går mange andre motorsportstevner av stabelen i Istanbul.

Temperaturoversikt for Istanbul

  Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des
Gj.snitt 5 5 7 12 16 21 23 23 20 16 11 7
Maks. temp. 7 8 10 15 20 25 27 27 24 19 14 10
Min. temp. 2 3 4 8 12 16 18 19 16 12 8 5
Nedbør 94 71 58 43 31 23 18 15 28 53 90 102

Bademuligheter i Istanbul.

Øygruppen Adalar i Bosporosstredet utenfor Istanbul i Tyrkia.
Foto: omerdokuda @ sxc.hu

Blir du for varm og får lyst på en svømmetur i Istanbul bør du prøve å styre lystene dine en stund. I hvert fall til du finner et basseng eller kommer deg ut til øygruppen Adalar som kan nåes med båt både fra den europeiske og asiatiske siden. Sjøen i Istanbul er ganske så forurenset, og du kan bli syk av å bade der. Mange av hotellene i Istanbul har flotte svømmebasseng, men prisene er som regel også råflotte.

Isteden for å betale 95 YTL for en time i bassenget på Hyatt Regency, kan du i kanskje gjøre en dagsutflukt til Kilyos eller Şile. Dette er to populære landsbyer som mange i Istanbul reiser til for å ha en piknik i det grønne, en svømmetur, og for å få litt farge under solen. Şile ligger ca 70 km fra Istanbul og byr på en fin sandstrand. Kilyos ligger like ved innløpet til Bosporosstredet ved Svartehavet. Her finner du fine bademuligheter, og i strandparken finner du flere gode restauranter, barer og klubber. Vær obs på de lumske strømforholdene i Svartehavet når du bader! På stranden i Şile er de farlige strømforholdene dårlig merket, og flere mennesker drukner hvert år pga. de blir tatt av understrømmer.